Zdrowie

Owsianka z siemieniem lnianym

Owsianka to świetny sposób na zdrowe rozpoczęcie dnia. Płatki owsiane na śniadanie można urozmaicać różnymi dodatkami, takimi jak np. owoce, orzechy lub siemię lniane, które od wielu lat cenione jest z uwagi na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne.

Siemię lniane do owsianki

Siemię lniane to niezwykle zdrowe nasionka, których dodatek do owsianki znacząco podniesie jakość i walory zdrowotne potrawy. Poprawi przemianę materii z samego rana, doda energii i nasyci na długie godziny. Te małe nasionka są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które regulują poziom cukru i wspomagają odchudzanie. Ponadto są świetnym źródłem błonnika, zapewniając uczucie sytości i poprawiając perystaltykę jelit. Wspomagają również utrzymanie równowagi flory bakteryjnej.

Siemię lniane – właściwości

Len zawiera duże ilości zdrowego oleju, związki śluzowe, enzymy i sole mineralne, takie jak żelazo, magnez i cynk. Do tego bogaty jest w witaminę E, znaną jako silny przeciwutleniacz. Może być z powodzeniem spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej. Zawiera także wiele cennych witamin, m.in z grupy B. Pozytywnie wpływa na produkcję hormonów, działa przeciwzapalnie w przypadku problemów gastrycznych i korzystnie działa na pracę mózgu. Z uwagi na zawartość fitoestrogenów len polecany jest kobietom w trakcie menopauzy, ponieważ świetnie reguluje poziom hormonów w naturalny sposób.

Jak przygotować owsiankę?

Aby przygotować zdrowe i pożywne śniadanie, wystarczy zalać płatki owsiane mlekiem krowim lub roślinnym, a następnie gotować intensywnie, lecz niezbyt długo. Kiedy płatki zaczną się już kleić, należy dodać świeżo zmielone siemię lniane i dokładnie wymieszać. Podawać z ulubionymi owocami lub przyprawami, np. jabłkiem i cynamonem. Można również zalać płatki owsiane zimnym mlekiem i odstawić na noc. Po tym czasie płatki napęcznieją i będą gotowe do spożycia.

Posiłek złożony z płatków owsianych i siemienia lnianego jest nie tylko sycący i zdrowy, ale również smaczny, a dzięki częstej zmianie dodatków takie danie nigdy się nie znudzi.