Owsianka to świetny sposób na zdrowe rozpoczęcie dnia. Płatki owsiane na śniadanie można urozmaicać różnymi dodatkami, takimi jak np. owoce, orzechy lub siemię lniane, które od wielu lat cenione jest z uwagi na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne.
Siemię lniane do owsianki
Siemię lniane to niezwykle zdrowe nasionka, których dodatek do owsianki znacząco podniesie jakość i walory zdrowotne potrawy. Poprawi przemianę materii z samego rana, doda energii i nasyci na długie godziny. Te małe nasionka są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które regulują poziom cukru i wspomagają odchudzanie. Ponadto są świetnym źródłem błonnika, zapewniając uczucie sytości i poprawiając perystaltykę jelit. Wspomagają również utrzymanie równowagi flory bakteryjnej.
Siemię lniane – właściwości
Len zawiera duże ilości zdrowego oleju, związki śluzowe, enzymy i sole mineralne, takie jak żelazo, magnez i cynk. Do tego bogaty jest w witaminę E, znaną jako silny przeciwutleniacz. Może być z powodzeniem spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej. Zawiera także wiele cennych witamin, m.in z grupy B. Pozytywnie wpływa na produkcję hormonów, działa przeciwzapalnie w przypadku problemów gastrycznych i korzystnie działa na pracę mózgu. Z uwagi na zawartość fitoestrogenów len polecany jest kobietom w trakcie menopauzy, ponieważ świetnie reguluje poziom hormonów w naturalny sposób.
Jak przygotować owsiankę?
Aby przygotować zdrowe i pożywne śniadanie, wystarczy zalać płatki owsiane mlekiem krowim lub roślinnym, a następnie gotować intensywnie, lecz niezbyt długo. Kiedy płatki zaczną się już kleić, należy dodać świeżo zmielone siemię lniane i dokładnie wymieszać. Podawać z ulubionymi owocami lub przyprawami, np. jabłkiem i cynamonem. Można również zalać płatki owsiane zimnym mlekiem i odstawić na noc. Po tym czasie płatki napęcznieją i będą gotowe do spożycia.
Posiłek złożony z płatków owsianych i siemienia lnianego jest nie tylko sycący i zdrowy, ale również smaczny, a dzięki częstej zmianie dodatków takie danie nigdy się nie znudzi.